Машини и инструменти, използвани в технологията на производство на сувенири от ОРЕШАК

В производството на Сувенири с марката Орешак се използват редица дърводелски машини, които добавят своята стойност към финалния продукт. По-долу можете да видите само малка част от тях и да се запознаете с техните качества и функции. Разбира се, освен машините се изпозлват и редица ръчни инструменти като чукове, длета, триони и др.

Стругът е най-масовата дървоообработваща машина за направата на ротационни изделия. Производството се осъществява със студена обработка на материала, като при ротация с режещ инструмент се реализира технологичния процес рязане чрез стружкоотделяне до получаване на желаната форма на детайла. Състои се от следните основни механични възела: скоростна кутия, подавателна кутия, супортна кутия и тяло с подвижно задно седло.

Лентовата шлайфмашина се използва при финалното оформяне и завършване на изделията от дърво. Състои се от електрически мотор, който задвижва два барабана, на които се монтира лист шкурка. В повечето от случаите работят с постоянна скорост на движение. Заради агресивното си действие много често се използва за началните етапи на процеса на шлифоване или когато се цели бързо отнемане на голямо количество материал. Понякога се използва за отстраняване на бои или лакови покрития и с него може да се постигне абсолютно гладка повърхност.

Фрезата представлява машина с въртящи се остриета за обработката на дърво, подходяща най-често за профилиране на тесните страни на прави и огънати детайли във всички страни. Може да работи с различни инструменти от типа на надяващи се фрезери или от типа на  свределите, които се монтират в основния вал. Основният вал на фрезите се задвижва най-често с плосък ремък и е монтиран върху супорт.

Банцигът е мощен инструмент, който използва острие, състоящо се от непрекъсната метална лента със зъби по дължината на едната страна, за рязане на различни детайли. Лентата обикновено се движи от две колела, въртящи се в една и съща равнина. Той е особено полезен за рязане на неправилни или извити форми и се използва при дърворезбата.

Компресорът е източник на сгъстен въздух за най-различни инструменти и приспособления. В технологията на Сувенири от Орешак компресорът е важна част в процеса на лакиране на изделията. Колкото обемът му е по-голям, толкова по-слабо се усещат пулсациите, причинени от буталото на компресора, и толкова въздушната струя е по-спокойна и равномерна. Това е от съществено значение, когато се цели лакиране с високо качество на покритието.  Масово продаваните компресори осигуряват налягане на въздуха до около 8 bar, което може да се регулира. Обикновено компресорът е в комбинация с маркуч и пистолет.

  

Циркулярът е машина, задвижваща диск с трионни зъби по ръба. Циркулярните машини се използват за надлъжно, напречно и смесено рязане на дървесни материали, но може също да се използва за тесни прорези. Според броя на използваните триони се различават еднотрионни и многотрионни циркулярни машини. Могат да бъдат ръчни и стационарни – монтирани в маса.

Гатерът е машина за обработка или бичене на дървен материал с няколко паралелни остриета, които режат едновременно. На него се режат трупи за едно или повече преминавания. Могат да бъдат хоризонтални или вертикални. Общото и при двата е манивелата, с помощта на която се постига линейно колебателно движение на инструмента.

Пирографът е традиционен руски инструмент, който използва електричество, за да генерира достатъчно топлина във върха. Той има множество различни захващания, много подобни на калаен поялник, както и няколко глави с различни форми. Регулирайки интензивността на топлината във върха му, се постига  повече или по-малко интензитет на изгорения отпечатък и следователно, различни нюанси – от меко кафяво до абсолютно черно.

Щрайхмусът  е дървообработваща машина, която се използва за създаване на дъски, които са с еднаква дебелина по цялата им дължина и гладки от двете страни. Състои от три елемента: една режеща глава, който съдържа режещите ножове; набор от подаващи ролки, които движат дъската през машината, както и плот, който е подвижно свързан с режещата глава, за да контролира получената дебелина на дъската.