За нас

Сувенири от Орешак

Орешак е село с около 2000 жители и се намира на 1 км. от град Троян. Разположено на двата бряга на река Черни Осъм. Намира на се на 160 км. североизточно от град София. Най-голямата забележителност е третият по големина манастир /след Рилския и Бачковския/ в България – Троянския манастир. Има традиции в дървообработването и грънчарството.

ORESHAK.BG е проект на 
GH Group. През 2011 година инвестирахме в собствени уеб магазини и започнахме производство на кутии за шах-табли и аксесоари за тях с фирма производител от село Орешак, община Троян. Партньорите ни се занимават с тази дейност от 1991 до момента. Започнахме да популяризираме игрите шах и табла чрез сайта shahtabla.com.

През 2012 година запазихме търговска марка + лого на Oreshak handmade / ръчно изработени сувенири от Орешак/ за всички 27 страни на ЕС и увеличихме броя на продуктите на над 200 броя, като в село Орешак имаме работилница с машини от рязане на трупите за заготовка на дъски до лакиране на финалния продукт. Въпреки това всяко изделие минава през ръцете на поне петима майстори преди да достигне до склада на фирмата в София, защото нашата цел е да запазим ръчната изработка от майстор занаятчията и то на цена конкурираща сходни като идея продукти от азиатски дестинации.

През 2013 – 2014 инвестирахме в собствени шоуруми – в София и Орешак, както увеличихме и обхвата на портфолиото и вече предлагаме над 500 продукта – изделия от дърво, ръчно изработени сувенири, битова тъкан, ръчно рисувано стъкло и керамика, медни сувенири и изделия от метал. Работим активно по клиентски поръчки за различни продукти от дърво по заявка. В момента изнасяме кутии за шах табли за Македония и Германия.

 

През 2015 година станахме пряк член на най-старата бизнес организация в България – БТПП. Превърнахме сайта shahtabla.com в платформа за Нашите клиенти, които пазаруват на едро. Целта ни е да улесним работата им с нас, да им дадем повече възможности чрез специални отстъпки и да създадем мрежа от партньори, които поддържат нашия дух там, където все още не можем да достигнем. Инвестирахме в нова продуктова линия – Храна от Балкана, като запазихме и Европейска Търговска марка – „Храна от Балкана".

 

През 2016 година отворихме магазин в историческия център на София – Централни Хали. Направихме го с ясната цел – да присъстваме в най-старото тържище в България за да може  повече чужденци да имат директен достъп до продуктите на майсторите от Орешак. Добавихме нови продукти и вече предлагаме порфтолио от малко над 1000 продукта.

 

От 01.04.2017 решихме да прекратим дигиталните си услуги – трудно решение предвид това, че с тях започнахме през 2009, но смятаме че времената са променени и не искаме да правим компромиси с нашите ценности. През 2017 година закупихме най-високия клас машина за лазерно рязане и гравиране  „Епилог Фюжън" с цел да увеличим възможностите за персонализация на продутите ни и да намалим времето за изпълнение на специални поръчки.

 

През февруари 2018 регистрирахме 10 нови промишлени дизайна пред Българско Патентно Ведомство, които да защитат интелектуалната собственост на нашите продукти, които са вече над 1200 броя. Търсим стратегически партньор за износ в Западна Европа и Северна Америка.


В края на 2019 г. вече имаме над 1500 продукта, всички са ръчна изработка от нашите майстори. 

 

Притежаваме следните търговски марки и сертификати: