Информация за Орешак

Село Орешак се намира в полите на Троянския балкан в Северна България, на 1 км от гр.Троян, и е разположено от двете страни на река Черни Осъм. В селото живеят малко повече от 2300 жители, които основно се занимават с дърводобив и дървообработване (полиграфия, дърворезба, сувенири, вита мебел), металолеене, металообработване, грънчарство, както и с овощарство (сливи, ябълки). Най-ранните писмени сведения за село Орешак (с турско име Кузлук) са от османските регистри през 1631 г., според които първоначално там са съжителствали 13 семейства. Като най-стара махала на селото се приема „Баба Стана”. Създава се от бегълци по време на кърджалийските размирици. Като сборно име за разпръснатите колиби първоначално се употребява названието Черни Осъм, по името на реката. По-късно със създаването на естествен център, последният получава името Орешак по местността, върху която възниква.

 

В последните години Орешак става все по-популярно като място за селски и еко туризъм и привлича много гости и туристи. Безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на селото е Троянският манастир "Св. Успение Богородично". Манастирът е основан около 1600г. и е трети по големина в България.Тук се пази чудотворната икона на "Богородица Троеручица". На 15 август всяка година е празникът на Орешак като на тази дата Иконата се изнася от манастира. Високите каменни зидове, които ограждат триетажните постройки с широки дървени чардаци и големият двор допринасят за величието на манастира, приличащ на средновековен замък. От първата манастирска църква е запазен само престолният камък. През 1835 година се издига нов храм в манастира – църквата “Успение Пресветая Богородици”, която е истински шедьовър със своята архитектура, дърворезби и ценните си стенописи, зографисани от един от най-известните и утвърдили се възрожденски художници - Захарий Зограф. Интересно е да се отбележи наличието на изображения на камили – рядко срещан мотив в нашата резба. В манастира неколкократно намирал убежище Апостолът на свободата Васил Левски. В новото крило на манастира има хотел.  В село Орешак през 1914г. е роден Патриарх Максим, който от ранно юношество е послушник в Троянския манастир – още едно свидетелство за силната духовност, което мястото излъчва. Телефони за връзка с манастира 06952 24 80 и 0899 635 253

 

Ако искате да се докоснете до изкуството на българския майстор и да почувстате националния дух, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е мястото за вас. Тук майстори от цялата страна показват своите произведения. Изложението, създадено през 1971г. което е и единствено в страната, разполага с 9 изложбени зали, където се представят и развиват народните художествени занаяти. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е създадено в село Орешак през втората половина на XVIII век в непосредствена близост до Троянския манастир на празника му “Успение Богородично”, когато се поставя началото на организиран занаятчийски панаир, който след няколко години се разраства и става един от най-големите в Северна България. Той става място за срещи между майстори от всички краища на България. В средата на XX век се възражда и прогресивно нараства интересът към произведенията на народните художествени занаяти. През 1967 година майсторите на народните занаяти се обединяват в организация наречена Задруга на майсторите на народните художествени занаяти, която към момента е най-старото, действащо занаятчийско обединение в България. Основната й цел е съхраняване и развитие на традиционните занаяти. От 1981 година в Националния панаир на народните художествени занаяти и изкуства се ражда дарителско движение. От български и чуждестранни майстори са дарени над 1080 предмета, които постоянно се показват в една от изложбените зали. Освен с експонатите, Националното изложение е уникално и с възможността посетителите да участват в процеса на изработване на произведенията. Всяка година, на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите.

 

Ежегодно в комплекса се организират национални и международни изложби с участие на български и чуждестранни майстори. В залите се показват предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, везба, накити, оръжие и други. Изложбата е и базар и предметите могат да се закупят веднага. Изложението в село Орешак е отворено за всички през цялата година.

Всяка година Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата организира Великденски панаир, където в рамките на три дни гостите на Орешак имат възможността да посетят традиционната великденска изложба-базар на предмети на народните художествени занаяти.

Един от най-атрактивните празници в село Орешак и Троян е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни участници в конкурси за най-добра ракия, за най-добър познавач на сливовицата, кулинарен конкурс за ястия със сини сливи. Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива - синя слива за спечелилия конкурса, червена – за сребърния медалист и зелена – за бронзовия. Празникът има и своя символ - еднометрова пластика на слива. Гостите могат да видят демонстрации на варене на троянската сливова ракия, на мармалад от сливи и на троянски пестил. През 2008 г. за пръв път празникът е открит с изстрел от черешово минитопче. На посетителите се раздава брой на вестник "Троянски първак". Не е случайно, че на етикетите на троянската сливова ракия е изобразен манастир. Именно Троянският манастир е мястото, където се е родила традицията за изваряване на сливова ракия.Тайните, дори тайнствени процедури за производството на "живата вода" по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.С уважение и отговорност жителите на Орешак продължават да запазват и развиват тази традиция и организират всяка последна събота на месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия. Ризнати майстори демонстрират своите умения за изваряване на сливова ракия. За да бъде празника пълен организаторите провеждат два конкурса: за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе. За доброто настроение на гостите на празника има разнообразна музикална програма и много изненади.

Друга интересна традиция в селото е, че когато се роди дете, специално за него се запечатва бутилка Сливова ракия. Тя се отваря едва когато детето навърши пълнолетие.

 

Китните прохладни гори и мекият климат на Балкана правят село Орешак атрактивна дестинация през цялата година. В околностите има безброй места за излети и разходки, а билкарите могат да се натъкнат на редки и изключително лековити екземпляри.

 

Кметът на село Орешак се казва Марияна Генковска.

тел. 06952/ 23-12

GSM: 088/5 880 351