Лазерно гравиране

Лазерното гравиране е съвременна технология, която се характеризира с ефективност, прецизност и гъвкавост. Технологията дава възможност точно, бързо и трайно да се пренасят различни видове надписи, лога и изображения върху широк спектър от материали.
Терминът ЛАЗЕР е абревиатура на фразата ”усилване на светлината чрез принудително излъчване” - на английски Light Amplification Stimulated Emission Radiation. Лазерното гравиране е процес, при който част от материала се отстранява от горната повърхност надолу до определена дълбочина. На химическо ниво дървото се състои от целулоза и лигнини - два от най-богатите органични материали на земята. Тази химическа структура претърпява частично изгаряне при взаимодействие с лазерната енергия. Това е възможно поради стриктния контрол върху лазерната модулация. Чрез непрекъснато променяне на лазерното захранване, лазерното гравиране може да се използва за текстури, снимки и информация като текст и номера. Лазерната енергия може да се контролира, за да се премахне материал до контролирана дълбочина. 
Всички видове дървесина са отлични абсорбери на CO2 лазерна енергия. Когато дървото поглъща лазерната енергия, бързо превръща оптичната енергия в молекулярни вибрации (топлина). Достатъчната топлина води до бързо разлагане и изгаряне. Материалът, който се намира директно в лазерния път, се отделя в парите и фините частици. Материалът, който се намира извън зоната или пътя на лазера, ще доведе до известна топлина, но недостатъчно за пълно изгаряне и отстраняване. Повърхността ще варира от тъмна и лепкава до черна и кафява. 
Дървото е най-подходящият материал за работа с лазер. То може да бъде гравирано и изрязано много лесно, а при гравиране, когато лазерът изгаря дървесината, по-светлите дървесини като липа и бук, създават много приятен контраст. Всеки вид дървесина има собствени характеристики – някои от тях са по-плътни от други, като по-твърдите дървесини изискват повече лазерна мощност за рязане и гравиране. Най-често използваните за гравиране видове твърда дървесина в ORESHAK Handmade са череша, орех, липа и бук. Дървото е великолепен материал, когато става въпрос за лазерно гравиране, тъй като се обезцветява, когато е гравирано, а дълбочината на гравиране е по-голяма от тази на повечето други материали. То позволява да бъдат гравирани и много малки изображения и надписи, но с прецизни детайли – факт, който не може да се каже нито за другите материали, нито за останалите съществуващи техники за персонализиране. Графичните изображения в сивата гама изглеждат чудесно, когато са гравирани върху дърво. Тъй като дървото реагира различно на всяко ниво на сивото, могат да бъдат постигнати невероятни резултати с изключителни нива на контраст, създавайки почти триизмерен ефект. Снимките в сивата скала също могат да изглеждат чудесно на дърво, но тези изображения обикновено трябва да се обработват чрез специален софтуер, преди да са наистина готови да бъдат гравирани върху дърво.
Без съмнение лазерното гравиране е един от най-ефективните методи за гравиране днес. To  позволява изработка на различни по сложност и финност гравюри буквално за часове. Това е и едно от най-големите му предимства. Традиционното гравиране отнема много време, тъй като материалът трябва да се „издълбае” ръчно с помощта на специализирани инструменти. Лазерните гравюри често се монтират на производствена линия, което значително намалява времето за производство. 
Друго предимство на лазерното гравиране е точността му. Лазерните гравиращи машини позволяват изключително прецизно изобразяване дори и на много фини детайли с трудни за работа материали. Освен това компютърният контрол гарантира по-голяма точност и позволява по-сложен дизайн от традиционните гравиращи методи. 
По-кратките производствени времена означават по-малко износване и скъсване на инструментите. Лазерът използва лъча светлина като гравиращ инструмент, така че никоя част от машината всъщност не се допира до гравирания материал. Това намалява разходите за консумативи, както и вероятностите за брак на продукти. 
Всички тези предимства, а и други, определят и достъпността на тази услуга. Чрез лазерно гравиране можеш бързо, прецизно и на достъпна цена да превърнеш един продукт в персонален подарък за всеки.
Работилницата на „Сувенири от Орешак” разполага с машина за лазерно гравиране Epilog Fusion 32 с работна площ 813х508 mm и височина на обработвания детайл 362 mm. Фирмата, която ги произвежда - Epilog Laser от Голдън, Колорадо, е с дългогодишен опит и е лидер на пазара в разработването на настолни лазерни системи. Лазерна гравираща машина Epilog Fusion 32 се отличава с дълбочина, контраст, скорост и изключителна прецизност при гравиране на детайлите. Благодарение на тази машина ние можем да си позволим да ви предложим прецизно персонализиране на нашите продукти на изгодна и достъпна цена в изключително кратки срокове. 
Услугата „Лазерно гравиране” от ORESHAK Handmade дава възможност за персонализиране на подаръци за всеки Ваш повод. Изберете пожелание, стих или поздрав, а екипът ни от професионалисти ще го гравира върху избран продукт с марката ORESHAK Handmade - шах, табла, кутия за чай, бъклица или кухненски аксесоар. Така ще материализирате Вашите пожелания, ще персонализирате Вашия подарък, а и ще зарадвате Ваш роднина или близък, приятел или колега с уникален и вечен жест.
Услугата „Лазерно гравиране” от ORESHAK Handmade позволява гравиране и на графични изображения и лога. Ако искате да сте уникални, разпознаваеми, търсите популярност, имате фирмен повод или просто искате да зарадвате Вашите клиенти с брандирани подаръци, изпратете ни Вашето лого. Благодарение на възможностите на лазера и машината, с която разполагаме, нашите специалисти ще го изобразят до най-малкия детайл върху всеки от продуктите в  www.oreshak.bg. Доверете ни се!
Ние, екипът на „Сувенири от Орешак”, знаем, че машината за лазерно гравиране не може да замени работата на нашите майстори-занаятчии, но несъмнено добавя стойност към продуктите ни и позволява изработването на по-големи количества за по-кратък период от време. Затова ние вярваме, че услугата „Лазерно гравиране” е най-изгодният и траен начин да оставите Вашия отпечатък върху нашите сувенири.