Дърворезба.технология на дърворезбоването. изделия с дърворезба

Дърворезбата е форма на художествена обработка на дървесината, при която с помощта на режеш предмет, се получават разнообразни декоративни мотиви и изображения. Терминът се използва и за означаване на резултата от този творчески процес. 
Те е позната още от времето на неолита, като за сечива са използвали остър кремък. В България в периода на Възраждане се развиват няколко художествени школи, известни с дърворезбата си: Дебърска художествена школа, Банска художествена школа, Самоковска художествена школа, Тревненска художествена школа, Калоферска резбарска школа.
 
Най-общо можем да обособим два вида дърворезба - плоска дърворезба, известна като пастирска, и едра релефна дърворезба, означавана като занаятчийска. Украсените с пастирска резба предмети са наричани от народа писани, защото върху гладката повърхност са правени чести врязвания с нож. При релефната резба освен умелото съчетание на линиите и формите на мотивите, декоративният ефект се търси предимно в пластичното оформление на композицията и получените в резултат на това игра на светлосенки. Характеризира се с триизмерността си- наблюдава се винаги фронтално и дълбочината на нейния релеф е обикновено от 3 до 18 мм.
 
Сред основните инструменти, използвани за дърворезба, са: нож за дялкане/дълбаене – специален нож, използван за рязане, белене и заглаждане на дървото; шлосерско длето - инструмент с извит режещ връх, използван в най-различни форми и размери за резба на вдлъбнатини, кръгове и криви; трион за рязане на дебел материал - малък трион , който се използва , за да отсече парчета дърво наведнъж; длето – има прав режещ връх и се използва за направата на линии и за почистване на гладки повърхности, като има различни размери. Необходими са и заточващи инструменти за поддържане на остриетата, като различни камъни и ремъци за точене.
Самата технология на дърворезба преминава през няколко етапа. Първо се изработва пластична рисунка на композицията. След това с помощта на индиго и молив за копиране се копира резбарския орнамент върху плоскостта за изработване, като внимателно се повтарят всички контури на мотива. Следва грубо изсичане на фона, като на този етап плоскостта се затяга на тезгяха и се изсичат празните места между отделните части на орнамента с длета с широчина по малка  от големината на празните места.Самото изсичане се извършва грубо,преди засичането на орнамента, като се внимава да не се издълбае по дълбоко от определената дълбочина на фона. Длетото се държи под наклон към плоскостта,резеца се поставя близо до контурите на орнамента, забива се с чукане и се обикаля цялото празно място,докато се премахне ненужната дървесина от него. После се извършва засичането на орнамента. Това става с длета, чиято форма на резеца отговаря на формата на контура, който ще се засича. Длетото се държи така, че да засича право надолу или малк о навън и в никакъв случай навътре – да подсича мотиви и елементи в орнамента. Ако фона е по дълбок,засичането трябва да се извърши на няколко пъти до достигане на необходимата дълбочина. При едно удряне върху длетото,то трябва да се забива най много до 3-4 мм. При по силно удряне и забиване на длетото има опасност то да се счупи, особено при работа върху по твърдо дърво като орех,круша,бук,бряст и др.
 
Следващият етап е подравняване на фона. Извършва се с длета с по-малка широчина от мястото ,за да може свободно да се манипулира -различно широки според големината на празното място. Скицирането на орнамента е първият етап от пластичното оформление на дадена релефна резба. Скицирането, означава в груба форма да определим височините,наклоните,извивките,най-ниските и най-високите места на отделните части на орнамента. За тази цел се използват цяла поредица от длета,като се свалят винаги най-ниските места,за да може да се освободят по-високите места за свободна работа върху тях. Моделирането се състои в детайлно оформяне на пластичните особености на релефния орнамент. Скицираните мотиви чрез повторно умело рязане трябва да се изваят според модела,влагайки живот във всеки елемент, който има първостепенно значение в целия релефен орнамент.При моделирането се върви от установяване на общото движение на мотивите към нанасяне на подробностите върху тях. Под контуриране се разбира контурното изясняване на моделираната вече форма,мотив,елемент,което се постига чрез точното изсичане на формата и изтегляне на леки фази /контури/,наведени към външната страна на формата под наклон,не по малко от 45 градуса спрямо обработваемата повърхност. След  моделирането и контурирането следва окончателно почистване на фона. Извършва се с прави длета,като се внимава фона да представлява равна и чиста повърхност,върху която лежи самият орнамент. Понякога за придаване на по-голям ефект на релефния орнамент се прибягва до надупчване на фона с назъбени прибори.
 
Дърворезбите се работят само върху основа от широколистна дървесина и то редките и изключително ценни видове като липа, орех, явор, ясен, череша т.e. дървесина върху която времето да оставя колкото се може по – малък отпечатък, не се измятат и придават още повече колорит на произведението със своята естествена красота.


След като дърворезбата е завършена и са приключени довършителните работи, майсторът може да запечата и/или оцвети дървото с разнообразие от натурални масла, като орехово или ленено масло, което предпазва дървесината от мръсотия и 
влага. Маслото също придава блясък на дървото, което помага на наблюдателя на слънчева светлина по-лесно да разпознае обекта. Но резбарите избягват употребата на гланциран лак за дърво, тъй като той създава прекалено блестяща повърхност, която дразни зрението и обърква изображението. Предмети, изработени от дърво, често се завършват със слой от восък, който предпазва дървото и дава мек отблясък. 
 

Множество сувенири, украсени с дърворезба, можете да видите на www.oreshak.bg. Сред тях са както кутийки и всеразмерни ракли за бижута и аксесоари, така и изкусни икони и дърворезбовани пана и пластики, идеални за подарък на близък човек или за украса на собствения ви дом. За любителите на виното и други алкохолни напитки, сме предвидили богата гама от бъклици, бурета и кутии за бутилки във разнообразни цветове и размери. Почитателите на лова пък могат да окачат своите трофеи на някои от прекрасните ни дъски, тематично украсени с дърворезба и пригодени за нуждите и на най-претенциозния ловец.