Лакиране. видове лакове. технология на лакиране при производството на сувенири от ОРЕШАК

Лакирането е един от най-популярните видове облицовки на дърво, които можете да приложите. Лакът е най-добрия завършек за дърво, защото е се прилага лесно, изсъхва много бързо, придава невероятна дълбочина и богатство на дървото, показва умерена до отлична дълготрайност и предпазва дървото от влиянията на околната

 среда.
 
Изборът на конкретен лак зависи от желания вид на дървесината и от количеството на защита. Покритието може да бъде 
прозрачно или непрозрачно , и може да има едно или няколко покрития от различни видове . Прозрачните покрития се произвеждат чрез прилагане на лак на базата на синтетични смоли , нитроцелулоза , изсушаващи растителни масла и други филмообразуващи вещества . Те се използват предимно за изделия от дървен материал с красив строеж. Лак се нанася на ръка с четка или се пръска със спрей, или се изсипва върху дървото . Понякога дървото е потопена в лака. За промяна на естествения цвят на дървото , повърхността се оцветява  преди лакиране , с разтвори на багрила или химически реагенти , които променят цвета на дървото , без да прикриват неговата текстура.
Лак може да остави полу-гланцирано, гланцирано или сатенено покритие на различни видове дървен материал. Резултатът зависи от конкретния състав на лака, който се използва. Преди да се приложи върху дървото, се използва чиста четка, за да се запази повърхността свободна от прах и мръсотия. По този начин се предотвратява увреждането на гладкия слоя лак.
 
Лаковите покрития се разделят в няколко основни типа, всеки със свой собствен набор от предимства и недостатъци. Изборът на правилния лак зависи от опита, детайла, който ще се лакира, и от външния вид, който се търси. Ето и някои от видовете:
 
Нитроцелулозни лакове - те са еднокомпонентни и съдържат нитроцелулоза. Съхнат, като изпаряват разредител. Повлияват се много от влажноста на въздуха. Не са устойчиви на надраскване. Най-големият недостатък е склонността към пожълтяване с времето, което се вижда ясно на светлите дървесини .
 
Полиуретанови лакове - те са двукомпонентни. Основа + втвърдител. Обикновенно съотношението на двата компонента е 2:1. Съхнат, като изпаряват разредител и в резултат на реакцията между основата и втвърдителя. Повлияват се от температурата на околната среда. При високи температури съхнат бързо в резултат на което лакът не може да "изпъне" нарича се ефект - "портоколова кора". Той е изключително устойчив на вода , основи, киселини , и абразия, и е много твърдо и трайно покритие .
 
Полиестерни лакове - Двукомпонентен състав на база бисфенолни полиестерни смоли в комбинация с различни добавки, инградиенти и втвърдители – органични прекиси. Подходящо защитно средство за предпазване от разредени и концентрирани киселини, основи, соли, кисели и алкални газове, петролни продукти, вода (обезсолена, отпадна). Лакът е съвместим с различни грундове, бои и лакове на база епоксидни , винилови и полиуретанови смоли.
 
Акрилни лакове – притежават същите общи свойства на нитроцелулозен лак, освен това че са абсолютно водно-бяло, което означава, че няма да изглеждат  като кехлибарен цвят, когато се прилага върху светла дървесина. Състоят се от смес от непожълтяваща целулозна смола и акрил. Акрилът е органично съединение,което се разрежда с вода,но след изсъхването е устойчиво на вода. Този лак не пожълтява с течение на времето.
 
Лакове на водна основа – разработени са заради по малката си токсичност и рискове за здравето и околната среда в сравнение с лаковете на основата на разредител. Въпреки природата си обаче, често се получават доста приемливи резултати.
 
В технологията за производство на Сувенири от Орешак се използват основно двукомпонентни лакове, заради високата си издръжливост, както и лакове на водна основа. Лакът се нанася с качествена четка по посока на дървесните влакна, като се цели тънък и равномерен слой. Много често след изсъхване се нанася и втори слой.